fredag 17 december 2010

Nattligt bak



Haha, jag fick en förfrågan på Facebook i kväll: "Vad går du på?" och faktiskt, ibland undrar jag själv...hittade ett recept på saffranskorpor och blev bara "tvungen" att prova det, fastän klockan var över 23.30 då jag började...men nu ligger de där i ugnen och ska eftertorka över natten och ser riktigt bra ut.
Jag ville ha ett recept på biscotti, men då jag ju är mandelallergiker så gick det inget vidare, så jag hittade ett annat recept, på "vanliga" skorpor:

* 200 g smör
* 2 dl rårörsocker (jag tog vanligt strösocker och det gick bra det med)
* 4 ägg
* 1 g saffran (2pkt)
* 4 tsk bakpulver
* 1 tsk salt
* 10 dl vetemjöl
* 4 msk kokande vatten
* 1 ägg till pensling

Gör så här:

Cirka 80 skorpor

Rör ut saffranen i det heta vattnet.

Rör samman rumsvarmt smör och socker till det är vitt och fluffigt. Tillsätt saffran och vattnet. Vispa i ett ägg åt gången. Tillsätt saltet och blanda ner mjöl till du får en mjuk deg som går att forma. Låt degen vila svalt en kort stund.

Ta upp på bakbord. Forma degen till längder, cirka fem centimeter breda och en centimeter höga.

Pensla med uppvispat ägg.

Baka längderna i cirka 10-12 minuter i 200 grader. Skär längderna i sneda skivor, cirka 1 centimeter breda så fort de kommit ur ugnen. Lägg skorporna på plåtar och rosta en kort stund i 250 grader så att skorporna får fin färg. (Se upp! Det är lätt att bränna skorporna!)

Låt skorporna eftertorka i ugn under natten, gärna på eftervärmen eller i cirka 50 grader. Se till att ha ugnen lite öppen, med en glipa på ungefär tre centimeter. Använd en smörkniv på högkant eller liknande

Men nu ska jag allt ta och lägga mig i sängen för att sova, för i morgon kommer svärmor tillbaka och jag måste ha lite kraft till det...SOV GOTT !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar